Çocuklarda görülen ruhsal veya davranışsal problemlerin, doğasına en uygun olan oyun ve oyuncaklar aracılığı ile tedavi edilmesidir.
Oyun terapisi nedir?
Oyun terapisi, çocuklarda görülen ruhsal veya davranışsal problemlerin çocuğun doğasına en uygun olan oyun ve oyuncaklar aracılığı ile tedavi edilmesi, iyileştirilmesidir. Oyun çocuğun dilidir, oyuncaklar ise kendini ifade etme biçimidir.
Çocuklar yetişkinler gibi duygu ve düşüncelerini terapi odasında konuşarak aktaramayabilirler. Bu sebepledir ki güvenli bir ilişki kurularak oyun odasında oyuncaklarla duygu ve düşüncelerinin ifade edilmesi sağlanır. Bunu yapabilmek için alışık olduğu ortama ihtiyaç duyarlar. Çocuklar ortamdaki oyuncaklarla oynayarak kendi içsel yolculuklarına çıkarlar ve bunu yansıtırlar. Oyun terapisinde amaç çocuğu iyileştirmektir.
Oyun terapisi ne kadar sürede ve nasıl uygulanır?
Yetişkinlerde olduğu gibi direkt bir soru cevap olmadığı için süreç sabır ister. Bazı çocuklarda 10 bazılarında 2 seneye kadar sürebilir ortalama 14-16 seans sürebilmektedir. Seans sayısı yaşa, gelme sebebine ve bundan etkilenme durumuna göre değişiklik göstermektedir.
Oyun terapisi ne işe yarar?
- Çocuklarda problem çözme yeteneği gelişir.
- Özgüven konusunda gelişme yaşanır.
- Kendini ifade etme becerisi gelişir.
- Davranışsal ve düşünsel olarak kendini kontrol etme becerisi gelişir.
- Sorumluluk becerisi gelişir.
- Karar verme becerisi gelişir.
- Olumlu benlik algısı gelişir.
Oyun terapisi hangi durumlarda uygulanır?
Tırnak yeme, alt ıslatma, fobi, kaygı bozuklukları, bağlanma sorunları, ölüm yada boşanma sonrası adaptasyon zorluğu, travma, öfke, depresyon, özgüven eksikliği, çekingenlik, kardeş kıskançlıkları, hatalı ebeveyn tutumları, kekemelik vb. konularda terapi yapılıp çözüm amaçlanmaktadır.
Oyun terapisi kaç yaş aralığına uygulanır?
Bu terapi yöntemi 2-11 yaş aralığına uygulanmaktadır. Terapi için çocuğun dil gelişiminin olması şart değildir.
Yönlendirilmiş / Yönlendirilmemiş oyun terapisi nedir?
Yönlendirilmiş oyun terapisinde terapist çocuğa yönergeler verir ve çocuğun bu yönlendirmelere göre oynaması sağlanır.
Yönlendirilmemiş terapide ise kaptan çocuktur ve terapiste rol verirse terapist dahil olur vermezse olmaz. Burada terapist sadece çocuğun duygularını yansıtır bahsettiğim gibi sadece çocuk isterse oyuna davranışsal olarak dahil olur.